Polysentrisk
Samfunnet endrer seg og stadig i nye forandringer og som Qvortrup forteller i sin bok går vi fra et informasjonssamfunn til et hyperkompleks samfunn. Dette nye samfunnet som Qvortrup hevder vi beveger oss inn i forklares som et samfunn med et grunnleggende problem. Qvortrup går videre ved å fortelle at "I et polysentrisk samfunn er det grunnleggende problem at verden er så kompleks at det ikke kan representeres av et singulært prinsipp".
Som jeg forstår Qvortrup er verden blitt så kompleks at den ikke kan forstås på èn måte - eller kun kan forklares på èn måte. Men da tenker jeg (som jeg har forstått det) om vi allerede beveger oss inn i et samfunn som vi ikke kan forstå, hvordan vil samfunnet og/eller synet på verden utvilke seg videre? Kan vi forutsi noe om hvor komplekst samfunnet kan utvikle seg fremover? Det er et vanskelig spørsmål, men hvis noen av dere har en ide om hvordan samfunnet vil forandre seg fremover så gjerne skriv en kommentar om hva dere tenker.
Siste samling
for 15 år siden
Det er jo riktig hva Qvortrup har sagt om at samfunnet har blitt mer og mer kompleks.
SvarSlettJeg tenker da først og fremst på hva som foregår på nettet.
Riktignok kan en forenkle det hele og si at dette bare er nye former som allerede har eksistert i det tradisjonelle samfunnet og selvsagt en kombinasjon av begge. Der deltakere i et nettsamfunn møtes fysisk ute på en plass og har det hyggelig ilag.
(Syklubber, diskusjoner om idrettslag mm.)
Datamaskinen er jo et flott eksempel for denne forenklingen, vha et verktøy får en tilgang til mye informasjon, medier osv. på nettet. Her er vel egentlig nettet det som er dens store kjerne. (Uten den får vi plutselig mye mindre å gjøre på datamaskinen)
Det som jeg vet med sikkerhet er at flere og flere folk kommer til å få tilgang til internett og antall måter en kan kople seg opp mot dette begynner å bli mange. Ser en på mobilsiden vil teknologier som LTE (4G), HSDPA / HSUPA (3G - 3.5G), EDGE, GPRS muligjøre mobile enheter å kople seg på nettet. Det finnes allerede historier om folk som bare har en mobiltelefon, men som bruker denne som om personen hadde hatt en bærbar pc. Med andre ord et komplekst verktøy som reduserer kompleksiteten.
Det som også blir gjeldende er optimalisering av søketjenester, hvor effektiv de er til å få ut relevant informasjon som en søker på.
I tillegg har du det paradokset at vi gjør oss så avhengige av teknologien ved å være tilgjengelig hele tiden at vi lar denne ta overhånd. Twitter, Facebook, Nettby, Youtube, OVI, MSN, GTalk, Yahoo Chat osv.
Samfunnet vil til slutt utvikle seg til å bli såpass komplekst av vi må finne opp nye begreper på ting og dersom en ikke greier dette må en omdefinere begrepene for å tilpasse situasjonen. (Tenk f.eks. musikksjanger)
Hvor super komplekst samfunnet vil bli kan jeg ikke spå, men jeg vet at kapasiteten på f.eks. IP-adresser er langt fra dekkende for alle innbyggere i verden. Her er det heldigvis mulighet for å fuske ved å ha en ruter og flere tilkoblede enheter bak denne.
Det du sier her; Samfunnet vil til slutt utvikle seg til å bli såpass komplekst av vi må finne opp nye begreper på ting og dersom en ikke greier dette må en omdefinere begrepene for å tilpasse situasjonen. (Tenk f.eks. musikksjanger).
SvarSlettDette syns jeg var et godt eksempel om hvordan man kan prøve å forestille seg hvordan samfunnet vil utvilke seg. Det er blitt så mange undersjangere og nye sjangere innenfor musikk de siste årene og jeg synes det var et godt poeng som du fikk frem:)